Kastélytúra Magyarországon

A néhány esterhazy kastelyévvel ezelőtt elindított kastélyhasznosítási program mellett az idei évben beindult a Nemzeti Kastélyprogram is, aminek keretében a Műemlékek Állami Gondnoksága (MAG) tizenkét reprezentáns kastélyt készített elő a nemzetközi befektetői megmérettetésre. A kastélyprogram elsődleges célja a magyar kulturális örökség részét képező kastélyok hosszú távú megóvása és a hasznosítása, valamint az eddig a közönség elől elzárt épületrészek felújítása és megnyitása. A MAG listáján számos dunántúli és nyugat-magyarországi kastély szerepel. Kivétel nélkül olyan történelmi épületegyüttesek ezek, amelyek külföldről is vonzzák az építészet és a kultúra iránt érdeklődőket.

Köztük van például a fertődi , Magyarország egyik legjelentősebb műemlék kastélya, amely a “magyar Versailles” elnevezést is kiérdemelte. A kastélyt, valamint a hozzá kapcsolódó vadászkastélyt és néhány gazdasági épületet (később ún. mulatóházat) Esterházy Miklós herceg építtette 1762-1784 között, és neki köszönhető, hogy a barokk-rokokó-copf stílusú épület jelentős szerepet játszott a 18. századi Európa kulturális életében; Johann Wolfgang Goethe egyenesen a “tündérország” kifejezéssel illette. Mintegy 30 évig itt élt és alkotott például Joseph Haydn, a leghíresebb vendég pedig Mária Terézia volt.

Ugyancsak a magyar-osztrák határ mellett, Fertőrákoson található a szintén kuriózumnak számító püspöki palota. Az eredetileg reneszánsz stílusban épült kastélyt ma barokk homlokzat díszíti, de az eredeti, 16. századi reneszánsz festékmaradványok is fellelhetők.

A Dunántúlon egyebek mellett a tatai Esterházy kastély szerepel a különleges turisztikai vonzerők listáján. Az épület kéthektáros parkban áll, és egy kiskastély, illetve egy késői barokk stílusú istálló tartozik hozzá. A 22 szobás kastély különlegessége, hogy változtatás nélkül őrzi eredeti, 18. századi állapotát, illetve ritkaságnak számító királyi ebédlővel rendelkezik. Parkja maga a tó, vízimalommal és szép fákkal. A 19. században a város túl felén egy angolkertet is kialakítottak műrommal, műbarlanggal, pálmaházzal – a kor divatjának megfelelően.

A Vértes hegységben, Budapesttől alig 80 kilométerre található Majkpuszta, ahol az 1748-ban alapított, olasz eredetű kamalduli remeteség műemlék-együttesét és egy régi vadászkastélyt érdemes felkeresni. A remetefalu 17 remetelakból áll, amelyekhez önálló, zárt kert tartozik. Az egykori rendház refektóriumában 18. századi barokk falképeket őriznek.
Lovasberény ugyancsak a kastélyáról vált híressé: a Velencei-hegység lábánál található településen angolpark közepén áll a Cziráky kastély. A klasszicista stílusú épület története a 17. századig nyúlik vissza, de jelenlegi formáját csak a 19. század közepén nyerte el. A kastély udvarának kivételes akusztikája miatt az épület szabadtéri hangversenyek kedvelt helyszíne.

Dég a Balaton déli partjától délre, a Duna felé, Budapesttől körülbelül 140 kilométerre található. Az ugyancsak klasszicista stílusú dégi Festetics kastélyt Pollack Mihály tervezte, aki egyebek mellett a budapesti Nemzeti Múzeum építésze is volt. A kastélyhoz tartozik egy kiskastély is, valamint a 27 hektáros parkban egy tó, egy kis sziget és az azon álló úgynevezett hollandi ház, mely mozgalmas színességével jól kiegészíti a főépület szigorú vonalait.

Sümeget is érdemes útba ejteni, ahol a püspöki palota ugyancsak szerepel a hamarosan megújuló nevezetességek között. A Keszthelytől mindössze 30 kilométerre található település fölé magasodó hegység egy híres vár is áll, a hegy lábánál pedig a 17. századi barokk püspöki palota található, amelynek termeit freskókkal díszítették.

A továbbiakban bemutatott kastélyok nem szerepelnek a kastély programban, mert évek/évtizedek óta jó állapotban várják látogatóikat. A már említett Keszthely a Balaton vidékének egyik legjelentősebb építészeti emlékével büszkélkedik. A mai kastély a 19. század végi átépítést tükrözi, bár fénykora a század elejére, építtetőjének, Festetics Györgynek az idejére esik. A kastély éke az országos hírű, klasszicista Helikon-könyvtár, melynek tölgyfapolcai és -állványai szép keretet adnak hatalmas gyűjteménynek. A 72 holdas francia park közepén neobarokk szökőkút áll, a kert gyönyörű, díszes kapuja a város főutcáját választja el a kastélyparktól.

Az osztrák határ mentén sorakozó kastélyok közül a fertődi mellett, talán a nagycenki és a sárvári a legismertebbek. Az elsősorban gyógyvizéről ismert Sárváron a 14. század elején emeltek először várat, melyet Nádasdy Tamás alakíttatott reneszánsz palotává a 16. század közepén. Nem sokkal később védelmi célból olasz rendszerű bástyákkal védett új falak épültek. A 19. században pedig lecsapolták a vár körüli elmocsarasodott vizeket, és egy a főbejárathoz vezető hidat építettek.

A nagycenki Széchényi kastély alapjait a 18. század második felében rakták le. A század végére már emeletes, erkélyes épület és geometrikus francia kert várta a látogatókat. Az épület adott otthont annak a gyűjteménynek, amelyből a Nemzeti Múzeum és annak egykori könyvtára kialakult. Ennek egy részéből lett a ma nemzeti könyvtárként funkcionáló Országos Széchényi Könyvtár. Széchényi István, a “legnagyobb magyar” idején angol mintára angolpark létesült és olyan újítások jelentek meg, mint a gázvilágítás vagy a vízöblítéses illemhely. A kastély ma részben múzeum, mely Széchenyi István életét és családjának történetét idézi.

A Budapesttől alig 30 kilométerre fekvő Martonvásáron a 18. század végén a Brunswick család megrendelésére a már álló barokk templomhoz simuló, földszintes kastély épült, melyre egy fél évszázad múlva emelet is került, majd újabb fél évszázad elteltével az angol gótikát utánzó stílusban átépítették. A mintegy száz hektáros tájkert jellegű parkban a tóvá duzzasztott Szent László-patak tükrözi vissza a kastély visszafogott eleganciáját. A család gyermekeinek taníttatására hívták Martonvásárra Beethovent, akinek emlékére minden nyáron koncertet adnak a parkban.

Bármelyik kastély látogatását is választják úti célul, néhány röpke órára belefeledkezhetnek a főúri múlt káprázatába.

A bejegyzés kategóriája: Szabadidő, Utazás
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.