Segítség, nővé lett a lányom!

Menstruációs és táplálkozási zavarok, bőrproblémák, érzékeny, szeszélyes lélek. Beteg a tini lány, vagy csak a nemi érés természetes kísérőtüneteitől szenved? Összeállításunkból választ kapnak a leggyakoribb kérdésekre.

A pubertás a nemi érés időszaka. A testi változások többsége a nemi hormonok, ösztrogének hatására következik be. A serdülőkör küszöbén a hormontermelődés megtízszereződik. Ezzel együtt a petefészkek éretté válnak a megtermékenyülésre képes petesejtek létrehozására. És menstruálni kezd a kislány.
Serdülni nehéz
Felkészületlenül éri a gyerekeket a kamaszkor. Az egészségügyi felvilágosításon rendszerint idejében átesnek, ha máshol nem, az iskolában, de az a gyerek nehezen vészeli át a kamaszkort, aki nem érzi jól magát otthon, aki bizonytalannak érzi a saját helyzetét a családban, nem kap, kapott elég szeretetet, odafigyelést.
– A serdülők igen érzékenyek – mondja dr. Szamosi Éva pszichológus. – A hangulatváltozások oka az, hogy a testi átalakulás hatására egészen újfajta érzésekkel, félelmekkel, vágyakkal szembesül a tini. A lányok mellük növekedése, menstruációjuk szabálytalansága, súlyuk, alakjuk formálódása miatt aggódnak. Testi érettségük ellenére még sokszor gyerekesen (a szülők által gyerekesnek ítélt módon) viselkednek. Keresik a helyüket a közösségekben. Ki kell próbálniuk magukat új szerepekben, hogy megismerhessék önmagukat. Feszegetik a határaikat, rendre megszegik a szabályokat, hogy próbára tegyék magukat. Hol magabiztosak, hol rettenetes önbizalomhiány gyötri őket.
Sokszor heves közlési vágy lesz úrrá rajtuk („őszinteségi roham”), hol teljesen magukba fordulnak. Szeszélyes kedélyállapotukat, nyugtalanságukat sokszor értetlenül fogadja a környezetük. Természetes ebben az életszakaszban az eltávolodás a szülőtől, ez a haverok, a „bandázás” kora. A szülő sokszor úgy érzi, idegen a saját gyereke. Pedig, ha ügyesen titkolja is, a kamasznak nagy szüksége van a szülei szeretetére, csak a gyengédség bizonyos megnyilvánulásait (puszi, simogatás) utasítja el. Szemtelen, olykor arrogáns viselkedése, tüskéssége érzékenységet, sérülékenységet leplez. Fő a türelem! És persze a szeretet.
Engedni kell, hogy a saját útját járja. Az viszont fontos, hogy rávegyük (és erre se tizenéves korában, hanem korábban kerüljön sor): sportoljon, legyen értelmes hobbija, és akkor nem kell attól tartanunk, hogy céltalanul lézeng, netán rossz társaságba keveredik.
Tiszteletben kell tartani, ha egyedül akar lenni. Tilos cikizni, veszekedni vele, mert bezárkózik, vagy órákat tölt a fürdőszobában.
A menstruációról idejében, még az első vérzés jelentkezése előtt szükséges beszélni. Tisztában kell lennie a lánykának a testében zajló változásokkal és a higiénés kérdésekkel. Nem helyes „havibajként”, nőket sújtó átokként beállítani a menzeszt. őszintén, az élet természetes, örömteli eseményeként kell értékelni. A nő szerepre, annak szépségére, fontosságára egészen kis kortól szükséges a lányokat megtanítani.

Menstruációs zavarok
– Az első években a menstruációs ciklusok szabálytalanok, mert a petefészekben a peteérést kísérő tüszőrepedés nem rendszeres – mondja dr. Lintner Ferenc, a Szent János Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa. – A menstruáció kimaradása tehát nem kivételes jelenség. A ciklus általában a második-harmadik évben állandósul. Fontos, hogy a lányok menstruációs naptárt vezessenek. Orvoshoz abban az esetben kell fordulni: ha a havi vérzés tovább tart egy hétnél, vagy kevesebb mint három hét marad ki két vérzés között; ha görcsös fájdalmakkal jár; ha tizenöt éves korig egyáltalán nem kezd el menstruálni; ha bármilyen folyása van. A serdülő lányt meg kell tanítani a higiéniás szabályokra, a helyes tamponhasználatra (a tampon és a betét gyakori cseréjére, a megfelelő tisztálkodásra). A fanszőrzet és a mellek növekedése tizenegy éves kor körül kezdődik, és körülbelül két évvel később kezd menstruálni a kamasz lány. A nemi hormonok hatására fejlődik ki az ún. másodlagos nemi jelleg: a hónalj- és szeméremszőrzet, a mellek nőni kezdenek. A rendszeresen menstruáló lány biológialag már érett a nemi életre, lelkileg azonban még egyáltalán nem. A szexuális felvilágosításnak idejében meg kell történnie, hiszen gyakorlatilag az első menstruációtól kezdve fogamzóképes a gyermek.
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a felvilágosítás ne szorítkozzon kizárólag a veszélyek (terhesség, AIDS) ismertetésére. Fontos, hogy a tini őszintén beszélni tudjon a szülővel és a nőgyógyásszal a gondjairól, félelmeiről, és feltehesse a kérdéseit. Fogamzásgátló tabletta tizenhat éves kortól szedhető, amennyiben a kislány legalább két éve szabályosan menstruál.

A szépségipar csábítása
Pattanások, mitesszerek A pattanások (orvosi nyelven aknék) a hormonális átalakulás következtében jönnek létre – kezdi tanácsait dr. Molnár László, a Szent János Kórház bőrgyógyász szakorvosa. – A férfi nemi hormon, a tesztoszteron (a nőkben is termelődik egy kevés) egyik származékának hatására a bőrben található faggyúmirigyek túlságosan sok zsíros váladékot termelnek. Ha a váladék nem tud kijutni a bőr felszínére, a faggyúmirigy megduzzad, kialakulnak a pattanások. Enyhébb esetekben hatásosak a tiniknek kifejlesztett kozmetikumok. Érdemes rendszeresen kozmetikushoz vinni a kamaszt, hogy a mitesszereket (elzáródott faggyúmirigyeket) kitisztítsa, és ezzel megelőzze a pattanások kialakulását. A kozmetikus bőrgyógyászhoz küldi a tinit, ha úgy látja, gyógyszeres kezelésre szorul. Krémekkel, gélekkel, súlyosabb esetekben szájon át szedhető antibiotikumokkal, gyulladáscsökkentőkkel eredményesen lehet kezelni a pattanásokat. Mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha a pattanások nemcsak az arcon, hanem a test más részein, jellemzően a háton vagy a mellkason is megjelennek. Amennyiben a bőrproblémákat az okozza, hogy a normálisnál több férfi nemi hormont termel a szervezet, lányok esetében fogamzásgátló tablettával megszüntethetők a panaszok. Fontos, hogy a pattanásokat, mitesszereket otthon ne próbáljuk meg kitisztítani. A szakszerűtlen nyomkodással a gennyes váladékot belepréseljük az egészséges szövetekbe is, ezáltal továbbterjed a gyulladás. Ráadásul a túl erős nyomkodás hegesedéshez vezet, aminek a nyomai örökre megmaradnak.
Izzadás, dezodorálás A hormonális változások és a hónalj- és szeméremszőrzet megjelenése miatt sokkal intenzívebben verejtékeznek a gyerekek, mint korábban. A kellemetlen testszag kialakulását megelőzhetik dezodorok alkalmazásával. Az alkoholtartalmú, illatanyaggal ellátott dezodorok sokaknál allergiás reakciót (bőrpír, égő, viszkető érzés) váltanak ki, de szerencsére már sokféle, érzékeny bőrre kifejlesztett termék közül válogathatnak.
Szőrtelenítés Nagy divat mostanában a szőrtelenítés. Míg régen csak a lábukat gyantáztatták a hölgyek, ma a hónalj- és szeméremszőrzetük nagy részét is eltávolítják. Sajnos a szőrtelenítő krémektől és gyantáktól gyakran begyulladnak a szőrtüszők, enyhébb esetben apró pattanások, súlyosabb esetben gennyes kelések, furunkulusok keletkeznek. Nem szükséges tiltani a szőrtelenítést, de én a borotva használatát javaslom – hangsúlyozza a bőrgyógyász.

Hogyan táplálkozzon a kamasz?
Dr. Székely György gasztroenterológus – Öt év alatt a serdülő lány átlagosan 24 centit nő és 21 kilót hízik. Ebből 12 kiló izomszövet, 9 kiló zsírszövet. A szervezet felkészül a majdani terhességre. A lányok a pubertás első szakaszában, tizenegy–tizenhárom éves korukban nyúlnak meg hirtelen, míg a fiúk egy-két évvel később. A hormonok hatására gyakran jelentősen megnő a zsírszövet vastagsága egyes testtájakon (csípő, mell, kar, fenék), és ez aggodalommal tölti el a bakfist akkor is, ha amúgy teljesen rendben van a súlya. Egy kamasz lánynak 2000–2500 kalóriára van szüksége naponta. Vitaminokban gazdag, elegendő vasat (májban, húsban, szójában, hüvelyesekben) és kalciumot (tejtermékekben) tartalmazó ételeket kell ennie. A zsírok, a fehérjék és szénhidrátok ideális aránya a felnőttekével azonos. (A zsír az energiabevitel 30-35%-át, a fehérjék 12-14%-át, a szénhidrátok 50-58 %-át fedezze.) A szénhidrátok bevitelét szinte teljes egészében keményítőből (tészta, rizs, hüvelyesek) kellene fedezni cukor helyett.
Ezzel szemben úton-útfélen azt látjuk, a kamaszok chipsen, kólán, hamburgeren élnek. Egyre több gyermek küzd táplálkozási zavarral: anorexiával vagy bulimiával. A modellek, a színészek koplalnak. Ezt a példát látva koplalnak a tinik is, ami pedig fejlődő szervezetükre rendkívül ártalmas. Ez nem jelenti azt, hogy minden diétázó gyerek anorexiás. A bulimia (falásroham, amelyet önhánytatás követ) is egyre fiatalabb korban jelentkezik. Míg korábban a húsz év fölötti nőkre volt jellemző, ma sok tizenöt-tizenhat éves szenved tőle. A sok hányás következtében megsérül a fogzománc, tönkremegy az emésztőrendszer, létfontosságú anyagokban szenved hiányt a szervezet.
Az elhízásra való hajlamért a gének felelősek, de a kövérséget sokkal inkább a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód okozza. A serdülők 15 százaléka elhízott. Fontos, hogy mielőtt fogyókúrázni kezd a gyerek, a háziorvos beutalja endokrinvizsgálatra. Ha ott megállapították, hogy nem hormonális okai vannak a kövérségnek (márpedig az esetek többségében ez így van), akkor dietetikushoz kell fordulni, aki a testtömegindex alapján megállapítja az ideális testsúlyt, és hogy hány kalóriás étrend a megfelelő. A kevéssé túlsúlyos gyereknél már az is elegendő a súlycsökkentéshez, ha kevesebb zsírt és szénhidrátot, viszont sok gyümölcsöt, zöldséget fogyaszt. Fontos, hogy a túlsúlyos gyermek kezdjen el sportolni, leginkább az úszás ajánlható.

Kurucz Adrienn
A pubertás betegségei
A fiatalkori vérzészavar (metropathia juvenilis) A szabálytalan, ciklust nem tartó, meghosszabbodott méhvérzés viszonylag gyakori, a pubertás körüli vérzészavarok mintegy felét teszi ki. Legtöbbször az első vérzést követően néhány hónappal jelentkezik, de előfordul az első menstruációt egy-két évvel követően is. Oka a petesejtérés zavara. Tüszőrepedés hiányában nem alakul ki a sárgatest, és így elmarad a sárgatesthormon kiválasztása. A relatíve magas tüszőhormonszint a méhnyálkahártya jellegzetes túlburjánzásához vezet. Egy idő múlva a tüsző visszafejlődik, esik tehát a tüszőhormonszint. A méhnyálkahártyán elhalt területek alakulnak ki, s ezt erősebb, hosszabb vérzés követi.

A fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea) E kórképen olyan menstruációs görcsöket értünk, amelyeknek erőssége a nagyon gyengétől a tűrhetetlenig fokozódhat. Régebben neurotikus állapotnak vélték, s csak az elmúlt pár évben ismerték fel, hogy az okok nem az agyban, hanem a hormonokban keresendők. Annak a lánynak, akinek fájdalmas a menstruációja, vagy túl sok prosztaglandin nevű hormont választ ki a szervezete, vagy a méhe az átlagnál jóval érzékenyebb a hormon normális mennyiségére. A betegség szakorvosi segítséggel könnyen gyógyítható.

A bejegyzés kategóriája: Család
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.