Személyi sérülés esetén segítségnyújtás közlekedési balesetben

Magyarországon tizenötezer közlekedési baleset történik évente, a halálos áldozatok száma nyolcszáz. A legrosszabb végkimenetel azonban sokszor megelőzhető, ha a szemtanúk pontosan tudják, mit kell tenniük, ha személyi sérüléssel járó balesettel találkoznak. Balesetet észlelve fontos, hogy megőrizzük a nyugalmunkat, és óvatosan lassítsunk. Tegyük ki az elakadásjelzőt, hogy figyelmeztethessük a mögöttünk haladókat arra, hogy valami baj van. Biztonságosan álljunk félre, nehogy segítségnyújtás közben minket is baleset érjen, és vegyük fel a láthatósági mellényt.

Győződjünk meg arról, hogy a közlekedés többi részvevője is észlelte a balesetet, figyelmeztessük őket kéz- vagy fényjelzésekkel. A sérült gépjárművet megközelítve ellenőrizzük, van-e füst, tűz vagy üzemanyag-szivárgás. Mérjük fel a személyi sérültek állapotát. Állapítsuk meg, hány sérült van, és mennyire súlyos az állapotuk, ugyanis ez fontos információ lesz a mentők számára.

A személyi sérülteket ne mozdítsuk el, ne emeljük ki a gépjárműből, ezt bízzuk a mentősökre. Gondoskodjunk a szabad légút biztosításáról, és próbáljuk meg csillapítani a vérzést steril kötszer segítségével. Horzsolások esetén a seb fertőtlenítésére, míg égési sérüléseknél hideg vizes hűtésre van szükség. Takarjuk be a sérülteket, hogy megvédjük őket a kihűléstől. A rendőrséget mindenképp értesítsük, akár történt személyi sérülés, akár nem.

Ha nincs szemmel látható személyi sérülés, azonban a szerencsétlenül járt utasok valamelyikénél émelygést vagy általános gyengeséget tapasztalunk, hívnunk kell a mentőket is. Magyarország egyes részein a közlekedési balesethez való mentőhíváskor automatikusan riasztják a tűzoltókat; a többi esetben a diszpécser kérdez rá, hogy ez indokolt-e. Műszaki mentésre akkor van szükség, ha a járművek roncsolódása miatt a sérülteket nem lehet könnyen kiemelni a gépkocsiból, tüzet vagy füstöt észlelünk, az autók elektromos vezetéknek vagy oszlopnak ütköztek, illetve, ha a baleset egyik résztvevője egy veszélyes anyagot szállító gépjármű volt.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.